A kedvenc lecsóm

Első recept, amit megosztok veletek, az egyik nagy kedvencem.
Ebből az ételből egyszerűen nem tudok annyit enni, hogy megunjam.😃
Ez az étel nem más, mint a lecsó. 
Mióta növényi étrendet követek, kicsit máshogy készítem el, mint régen, de értékéből semmit sem veszített, sőt...


Fontos!
A recepteket nem kell túl szigorúan venni.
Arra bíztatok mindenkit kísérletezzen a konyhában, formálja a recepteket saját ízlésére, dobjon össze valami teljesen új, "nem létező" ételt abból, ami otthon van. 
Én az utóbbi 2 évben gyakran ezt teszem, nagyon megváltoztak a főzési szokásaim és még jobban imádok főzni mint azelőtt. 

Hozzávalók: 
  • vöröshagyma: 2 db
  • paradicsom: 1 kg
  • kápia paprika: 1 kg
  • sárga paprika: 0,5 kg
  • cukkini: 2 db
  • csicseriborsó: 300 g (előfőzött, konzerv)
  • szárított pari: 3 db
  • fűszerpaprika: 2 púpos ek.
  • só, bors
Elkészítés: 
  • A vöröshagymát apróra vágjuk és tapadásmentes edényben megpirítjuk pici vízen. (Plusz olajat nem véletlen nem használunk, teljesen felesleges plusz zsír bevitel. Később még írok erről egy cikkben.)
  • Rádobjuk a darabokra vágott friss és aszalt paradicsomot. Mikor kicsit már szétfőtt, hozzádobjuk a felkarikázott paprikákat, és a fűszereket. 
  • Mivel a cukkini gyorsabban megpuhul a többinél, később tegyük a lábosba. Az előfőzött, vagy konzerv csicseriborsót elég a cukkinivel együtt hozzáadni. 
  • Én nem szoktam túlságosan szétfőzni, kicsit szeretem ha roppanós marad a zöldség benne. 
  • Friss kenyérrel fogyasszuk. Előnyben a többgabonás, teljes őrlésű fajták!
Tippek: 
  • Ha nem szereted a szétfőtt paradicsom héját, akkor elkészítés előtt forrázd és húzd le a paradicsomokról.
  • Apukám tökélyre fejlesztette a lecsókészítés tudományát. 😊 Ő külön, a sütőben jól megsüt 1-2 db paradicsomot és kápia paprikát. Lehúzza róluk a héjat és leturmixolja őket, majd hozzákeveri a lecsóhoz. Így még intenzívebb lesz a lecsó szaftja, egyszerűen isteni! Ha kicsit több időtök van a főzésre, javaslom mindenképp próbáljátok ki! 
Tápanyagok (1 adagban - 400 g):
  • Energia: 210kcal
  • Fehérje: 10 g
  • Zsír: 2,5 g
  • Szénhidrát: 43 g
  • C-vitamin: 470 mg
  • A-vitamin: 7840 NE
  • Vas: 4,5 mg
A tápanyagok mennyisége tájékoztató jellegű. Minden alapanyagban folyamatosan változnak, érettségről, tárolás módjától, idejétől függően. Vitaminokból és ásványi anyagokból mindig azt a párat fogom megemlíteni, amiből a legtöbbet tartalmazza a napi szükséglethez viszonyítva.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kápia paprika krémleves

Tökmagos brokkolikrém

Töltött tök recept