Halloween-i sütőtökös keksz
Bár még mindig Halloween-nál és a sütőtöknél vagyunk, ennek a receptnek az igazi csodáját a felhasznált fűszerek adják.😍
A fahéj, gyömbér, kurkuma és szegfűszeg rendkívüli antioxidáns aktivitással rendelkezik. De közülük is kiemelkedik a szerecsendió!
Használjuk őket bátran! Mi is lenne jobb alkalom erre, mint egy halloween-i hozzáadott cukormentes, olajmentes, sütőtökös keksz?!😊
Sütőtökös keksz:
Használjuk őket bátran! Mi is lenne jobb alkalom erre, mint egy halloween-i hozzáadott cukormentes, olajmentes, sütőtökös keksz?!😊
Sütőtökös keksz:
Hozzávalók:
- banán: 2 közepes db
- sült sütőtök: 1/2 bögre
- zabpehely (apró szemű): 1,5 bögre
- zabpehely liszt: 2 ek.
- mézeskalács fűszerkeverék: 2 tk. (Mi is keverhetünk fahéjból, szegfűszegből, gyömbérből és szerecsendióból, ízlés szerint.)
- kurkuma: 1/2 tk.
- sütőpor: 1/2 tk.
- aranymazsola: 1/2 bögre
- só: 1 csipet
- dió: 1/2 bögre (Vagy bármilyen más olajos mag.)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180℃-ra.
- A banánokat és a sült sütőtök belsejét összeturmixoljuk, vagy villával összetörjük, ha szeretnénk, hogy legyenek a kekszben könnyebben felismerhető darabok. 😊
- A diót aprítsuk fel tetszőleges méretűre, tegyünk félre pár darabot a kekszek díszítésére.
- Keverjük össze a zabpelyhet, a zabpehelylisztet, a fűszereket, a mazsolát és a diót.
- Adjuk hozzá a banán-sütőtök pürét és keverjük el egyenletesen.
- Nedves kézzel formázzunk kekszeket a masszából és tegyük egy sütőpapírral, vagy szilikonnal bélelt tepsire.
- Ha keményebb kekszeket szeretnénk, akkor laposabbakat, ha puhább, inkább sütis állagot szeretnénk elérni, akkor vastagabbakat formázzunk.
- Díszítésként tegyünk mindegyik közepébe 1-1 szem diót.
- Süssük kb. 15-20 percig légkeveréses sütőben.
Tápanyagok (100 g):
- Energia: 184 kcal
- Fehérje: 4,5 g
- Zsír: 6 g (ω-3 zsírsavat is tartalmaz!)
- Szénhidrát: 31 g
- Rost: 4 g
- Vitaminok: β-karotin, B1-, B6-vitamin
- Mikroelemek: mangán,réz, vas
Irodalom:
- https://nutritionfacts.org/video/antioxidants-in-a-pinch/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841576/pdf/1475-2891-9-3.pdf
Megjegyzések
Megjegyzés küldése