Halloween-i sütőtökös keksz


Bár még mindig Halloween-nál és a sütőtöknél vagyunk, ennek a receptnek az igazi csodáját a felhasznált fűszerek adják.😍
A fahéj, gyömbér, kurkuma és szegfűszeg rendkívüli antioxidáns aktivitással rendelkezik. De közülük is kiemelkedik a szerecsendió!
Használjuk őket bátran! Mi is lenne jobb alkalom erre, mint egy halloween-i hozzáadott cukormentes, olajmentes, sütőtökös keksz?!😊


Sütőtökös keksz:  
Hozzávalók: 
  • banán: 2 közepes db
  • sült sütőtök: 1/2 bögre
  • zabpehely (apró szemű): 1,5 bögre
  • zabpehely liszt: 2 ek.
  • mézeskalács fűszerkeverék: 2 tk. (Mi is keverhetünk fahéjból, szegfűszegből, gyömbérből és szerecsendióból, ízlés szerint.)
  • kurkuma: 1/2 tk.
  • sütőpor: 1/2 tk.
  • aranymazsola: 1/2 bögre
  • só: 1 csipet
  • dió: 1/2 bögre (Vagy bármilyen más olajos mag.)
Elkészítés: 
  • Melegítsük elő a sütőt 180℃-ra.
  • A banánokat és a sült sütőtök belsejét összeturmixoljuk, vagy villával összetörjük, ha szeretnénk, hogy legyenek a kekszben könnyebben felismerhető darabok. 😊
  • A diót aprítsuk fel tetszőleges méretűre, tegyünk félre pár darabot a kekszek díszítésére. 
  • Keverjük össze a zabpelyhet, a zabpehelylisztet, a fűszereket, a mazsolát és a diót.
  • Adjuk hozzá a banán-sütőtök pürét és keverjük el egyenletesen. 
  • Nedves kézzel formázzunk kekszeket a masszából és tegyük egy sütőpapírral, vagy szilikonnal bélelt tepsire. 
  • Ha keményebb kekszeket szeretnénk, akkor laposabbakat, ha puhább, inkább sütis állagot szeretnénk elérni, akkor vastagabbakat formázzunk.
  • Díszítésként tegyünk mindegyik közepébe 1-1 szem diót.
  • Süssük kb. 15-20 percig légkeveréses sütőben. 
 

Tápanyagok (100 g):
  • Energia: 184 kcal
  • Fehérje: 4,5 g
  • Zsír: 6 g (ω-3 zsírsavat is tartalmaz!)
  • Szénhidrát: 31 g
  • Rost: 4 g 
  • Vitaminok: β-karotin, B1-, B6-vitamin
  • Mikroelemek: mangán,réz, vas
A tápanyagok mennyisége tájékoztató jellegű. Minden alapanyagban folyamatosan változnak, érettségről, tárolás módjától, idejétől, elkészítéstől függően. Vitaminokból és ásványi anyagokból mindig azt a párat említem, amiből a legtöbbet tartalmazza a napi szükséglethez viszonyítva.






Irodalom:
  • https://nutritionfacts.org/video/antioxidants-in-a-pinch/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841576/pdf/1475-2891-9-3.pdf

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kápia paprika krémleves

Tökmagos brokkolikrém

Töltött tök recept